Ik krijg weleens de vraag hoe ik geld bespaar zodat wij kunnen leven op 1 inkomen. Ik heb dus besloten om eens een bespaar serie te maken met vooral veel tips en tricks die ik zelf gebruik.

Vandaag deel ik met jullie mijn tips om te besparen op je boodschappen.

Maak een weekmenu. Ik ben daar een paar jaar geleden mee begonnen en ik zweer echt bij een weekmenu. Naast dat ik mezelf niet dagelijks de vraag hoef te stellen “wat eten we vandaag?” bespaard het ook enorm veel geld en tijd.

Maak een boodschappenlijstje. Eigenlijk is dit iets dat het gevolg is van een weekmenu maken. Als je een boodschappenlijstje hebt ben je minder geneigd om zomaar iets in je wagentje te doen omdat je denkt dat je het vast wel een keertje zult eten. Je zult dus minder impuls aankopen doen. Verder vergeet je natuurlijk minder producten zodat je minder vaak naar de winkel hoeft en dus ook minder in de verleiding komt om impuls aankopen te doen. Als ik mijn weekmenu maak schrijf ik direct de benodigdheden op die ik voor de hele week nodig heb op mijn boodschappenbriefje.

Maak een boodschappen budget. Maak voor elke week of maand een budget waar je niet boven uit komt. Ik heb een maandbudget dat ik verdeel over ( meestal) 4 weken. Ik probeer onder dat weekbedrag te zitten.

boodschappen briefje

Tel tijdens het winkelen. Om onder dat weekbedrag te blijven ben ik tijdens mijn boodschappen rondje de hele tijd aan het tellen. Op mijn boodschappenbriefje tel ik elke keer het bedrag van het product op en schrijf mijn totaal bedrag op. Om het makkelijker te maken rond ik vaak af naar boven. Mijn boodschappen briefje ziet er na het winkelen dus ook niet meer uit want er staan heel veel cijfers op. Het werkt wel heel goed want ik kom nooit boven mijn bedrag uit. Het enige nadeel of voordeel het is maar hoe je het bekijkt 😉 is dat ik altijd meer denk uit te geven dan ik in werkelijkheid doe en soms dus een product laat liggen omdat ik al aan mijn budget zit. Dit komt natuurlijk omdat ik vaak naar boven afrond om een mooi rond getal te krijgen om alles bij elkaar te tellen tijdens het winkelen. Doordat ik op papier ook eerder bij mijn budget ben dan in werkelijkheid ben ik minder geneigd om iets erbij te pakken dat ik niet nodig heb.

Koop huismerken. Kijk eens onderin het schap naar de producten die niet op ooghoogte staan. Het scheelt vaak veel geld als je het goedkopere huismerk of B-merk pakt i.p.v de A-merken die op ooghoogte staan. Bij veel producten proef je geen verschil als je een goedkopere variant hebt. Vooral als je producten hebt die verwerkt worden in een gerecht zoals tomatenblokjes in blik kun je ook de goedkopere variant pakken.

Zorg voor 1 of 2 vaste winkels. Hoewel veel mensen zouden zeggen dat je beter alle winkels voor alle aanbiedingen af kunt gaan ben ik juist van mening dat dit niet werkt. Als ik alle winkels bij ons in de buurt af moet voor de aanbiedingen dan ben ik veel meer tijd kwijt om de boodschappen binnen te halen. Dat betekent dat ik ook veel vaker in de verleiding kan komen om impuls aankopen te doen. Daarbij heb ik een vaste route in de winkels waar ik kom en weet ik waar alles ligt. Ik hoef dus in sommige gangpaden niet te komen waardoor ik weer minder producten zie en dus minder snel in de verleiding kom om iets te kopen. Ik heb 1 vaste winkel waar ik de meeste weekboodschappen doe. Verder ga ik voor kleine boodschapjes weleens naar 1 andere winkel en koop ik bijna elke week mijn groente en fruit op de markt.

Kijk in de folder. Als je 1 of 2 vaste winkels hebt dan is het verstandig om tijdens het maken van je weekmenu in de folder te kijken. Als je ziet dat er producten die je altijd gebruikt in de aanbieding zijn dan kun je daarop je weekmenu maken. Let wel op dat je geen a-merken of producten die je normaal niet gebruikt gaat kopen omdat ze “in de aanbieding zijn”. Soms blijken aanbiedingen namelijk niet zo goedkoop te zijn als je door gaat rekenen naar een goedkoper huismerk dat je normaal gebruikt.

Koop geen “omdat ze in de aanbieding zijn” producten. Ik schreef het hierboven al maar ik denk dat iedereen dit weleens doet of op zijn minst zegt. Iets kopen dat je normaal niet koopt maar dan wel omdat het in de aanbieding is. Zoals ik hierboven al schreef zien sommige aanbiedingen er mooi uit. Maar als je normaal een pak vla koopt voor nog geen 60 cent en je dan een pak vla koopt omdat die van 1,50 naar 1, 20 is afgeprijsd dan ben je dus duurder uit. Dit geld ook voor producten die je normaal nooit eet. Als je het normaal al niet eet wanneer denk je het dan wel te gaan eten. Reken dus goed na of een aanbieding echt goedkoper is en als je iets wilt proberen “omdat het in de aanbieding is”verwerk het dan ook in je weekmenu zodat je ook echt zeker weet dat je het gebruikt.

Maak een kleine voorraad. Een voorraad maken kan heel gevaarlijk zijn. Ik ken veel personen die een voorraadkast vol met producten hebben die uiteindelijk stof staan te vangen en over de datum gaan. Als er dan weer eens opgeruimd wordt in die kast dan kan de helft weg. Beetje jammer van het geld. Maak dus een voorraad die overzichtelijk is en alleen met producten die je ook echt regelmatig gebruikt. Als je dan een aanbieding hebt van een product dat je regelmatig gebruikt kun je meer inkopen van dat product zodat je het op voorraad hebt.

Kook niet met pakjes. Ik kook bijna nooit met pakjes. Naast dat het ( in mijn ogen) gezonder is om geen kant en klare pakjes of zakjes toe te voegen aan je gerechten is het ook goedkoper. Als je een pak of zakje koopt dan betaal je alleen voor wat kruiden terwijl je vaak nog heel veel toe moet voegen. Een pakje kost gemiddeld al een euro of 2. Ik kruid alles zelf en voor de prijs die ik betaal voor 1 pakje of zakje kan ik met de kruiden in mijn kastje zeker 3 tot 4 keer hetzelfde eten.

Koop groot, verpak klein. Vooral als vlees dat wij vaak eten in de aanbieding is koop ik het meer in. Zodra ik thuis kom verdeel ik het dan in meerder porties en vries het in. Als het in de winkel voor dezelfde aanbieding al in kleinere porties te koop is dan neem ik meerdere kleine porties mee.

Kook voor meerdere dagen. Omdat wij de meeste gerechten zelf kruiden en dus geen pakjes of zakjes kopen kan ik grotere porties koken terwijl ik niet veel meer kwijt ben. Wij eten dan alleen dat op wat we nodig hebben en de rest gaat in de vriezer voor de week erop.

invriezen in glas

Kook van restjes en eet kliekjes. Kook met wat je hebt zelfs als je denkt dat het niet bij elkaar past. Vries kliekjes in en plan eens een kliekjes dag. Als je op deze manier zeker een dag langer kunt wachten met naar de winkel gaan heb je weer geld bespaard. Wij hebben bijna elke 2 weken een kliekjesdag waarbij ik alle kleine kliekjes op tafel gooi. Voor iedereen wat wils en een tortilla met wat boerenkool en zoete aardappel schotel is erg lekker. De kinderen vinden deze avonden vaak een feest omdat ze van alles wat mogen eten.

De ultieme tip! Laat je man/vrouw en/of kinderen thuis! Ik doe bij ons altijd de grote boodschappen. Ik doe dit het liefst alleen. Als ik mijn man namelijk meeneem dan liggen er vaak wat extra producten in de wagen die ik normaal niet mee zou nemen. Als ik de kinderen meeneem dan valt dit gelukkig mee omdat ik meestal nee zeg maar heel soms dan zeg ik toch ja op iets dat ze graag willen hebben en ligt er zo een product in mijn wagentje dat ik eigenlijk niet zou kopen als ze niet mee zouden zijn. Tja, ik ben ook maar gewoon een moeder die soms een zwak moment heeft ;-).

Door al deze tips toe te passen als ik boodschappen ga doen bespaar ik veel geld. Voor mij zijn deze tips eigenlijk al gewoontes geworden die ik in de afgelopen jaren mezelf geleerd heb.

Hoe bespaar jij op je boodschappen?

12 thoughts on “Geld besparen: Besparen op je boodschappen.”

 1. We doen het bijna hetzelfde 🙂 Ik maak alleen geen weekmenu’s, maar zorg dat we voor elke dag groenten + vlees of vis hebben. Wat we daarmee maken verzinnen we vijf minuten voor we gaan koken.
  We eten vaak oosters, dat maakt het ook heel makkelijk om restjes op te maken. Het past altijd wel min of meer bij elkaar. Wat superhandig, die potten!
  Gerlinde onlangs geplaatst…Ik moet kleren!My Profile

 2. Bijna alle bovenstaande volg ik al enkele jaren 😉
  Vooral die weekmenu’s en het budget helpen echt! Vroeger mikte ik maar wat in de kar om daarna, na een paar dagen, al een boel te moeten weggooien omdat het al over datum was. Weggegooid geld dus.
  Nu koop ik dus alleen maar de zaken die we ook effectief opeten. Scheelt een pak in de portemonnee 😉
  Anneke onlangs geplaatst…Furry friend tagMy Profile

 3. Hele goede tips! Ik moet echt leren om weekboodschappen te gaan doen. Ik ga nu vaak iedere dag en dan geef ik zoveel meer geld uit. Elke keer als ik dan afreken en ik weer 30 euro kan aftikken denk ik: huh? Terwijl als ik bij de Lidl voor een hele week inkopen doe, ik zoveel voordeliger uit ben en alsnog 3x zoveel eten heb.
  Channah onlangs geplaatst…Anticonceptie dilemmaMy Profile

 4. Wij doen 2x in de week boodschappen en eigenlijk altijd in dezelfde winkel. We passen ons weekmenu aan aan de aanbiedingen en van bepaalde producten hebben we een voorraad die we aanvullen met 1+1 gratis zoals wasmiddel, wasverzachter en tandpasta. Om heel eerlijk te zijn heb ik dankzij winacties al bijna 2 jaar geen shampoo en conditioner enzo hoeven kopen. Een beetje genant maar aan de andere kant deel ik dit soort prijzen ook graag met mijn zus Chantal. Verder splitsen we 1+1 aanbiedingen van bijvoorbeeld 5 kg aardappelen samen. Zij een zak en wij een zak en zo doen we dat met meer aanbiedingen. Voor meerdere dagen koken lukt me niet goed omdat dat te druk is door mijn ms en addison maar wie weet dat dat beter gaat als de tweeling straks naar school mag. Ik denk dat ik dan zeeen van tijd over heb om extra te gaan besparen hoewel we het toch niet al te slecht doen als ik zo eens rondkijk in onze omgeving haha. We kunnen elke maand gelukkig goed sparen. Vooral nu de tweeling al een hele tijd uit de luiers zijn.

 5. Zo een weekmenu maak ik ook altijd! Altijd handig om wat te besparen, al ben ik volgens mij ook wel vatbaar om een grote voorraad aan te leggen van dingen die eigenlijk altijd wel voorhanden zijn! Bedankt voor je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge