Vorig jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar schreef ik dat ik het dit jaar helemaal anders zou gaan doen. Geen ochtendstress meer voor mij! Het schooljaar zit er bijna op, tijd dus om eens terug te kijken.

Is dat ook gelukt?

Op een paar dagen na kan ik zeggen dat het echt goed gelukt is. Oke, er zijn een paar ochtenden geweest dat ik nog wel liep te mopperen en stressen of terug naar huis moest om wat op te halen, maar gelukkig zijn die ochtenden op 1….nou ja 2 handen te tellen. Valt wel mee dus.

Hield ik me aan mijn eigen afspraken?

Om het afgelopen schooljaar zo stress-loos te laten lopen had ik met mezelf een paar afspraken gemaakt.

Op tijd opstaan: Ik stond bijna elke dag rond 6:00 uur naast mijn bed. Niet de 5:45 die ik eigenlijk zei maar ik had tijd genoeg om nog even een half uurtje wat voor mijn blog te doen.

Zorgen dat de kleding klaar hangt: Ook voor de jongens gebruik ik de capsule kast methode. Ik hoef dus niet constant te gaan bedenken wat ze aanmoeten en alles hangt heel overzichtelijk in de kast. Er zijn slecht een paar ochtenden geweest dat ik nog even een spijkerbroek uit de wasmand moest trekken omdat ik de was nog niet op gevouwen had. Verder ging het aankleden in de ochtend soepeltjes.

De broodtrommeltjes en fruit meteen smeren en schillen: De jongens komen rond 6:30 uit bed. Ik maak dan altijd hun boterhammen klaar. Het afgelopen jaar heb ik meteen ook de broodtrommeltjes gevuld en het fruit klaar gemaakt. Alles zette ik op een plek neer zodat de jongens het makkelijk konden pakken en in hun tas konden stoppen. Dus ook dit liep het afgelopen jaar gesmeerd.

Zorgen dat de laptop op tijd uitgaat: Dit was bij mij het grootste struikelblok. Ik wilde vaak nog even snel een blogje lezen of een artikeltje tikken terwijl ik al iets anders hoorde te doen. Dit jaar is dat niet gebeurt. Zodra de jongens naar beneden kwamen ging de laptop dicht. Als hun aan het eten zijn ga ik de kleding klaar leggen en de boordtrommeltjes maken en als de jongens zich gingen aankleden ging ik eten en nog wat werken op de laptop. Rond 7:30 is het dan tijd dat ik mezelf ga aankleden en dan gaat de laptop in de kast tot ik weer thuis ben. Dus ook dit verliep allemaal soepeltjes.

Mijzelf aan mijn tijdschema houden: Check! Wat is het toch fijn als je een planning hebt. Doordat ik mezelf eraan hield liep het allemaal gesmeerd.

Geduld hebben en geen ochtend humeur: Ja, ik moet bekennen. Zelfs als alles goed loopt dan nog heb ik ( of de kinderen) weleens een ochtend humeur. Een paar nachten niet goed geslapen, de kinderen die met het verkeerde been uit bed stappen, een bord dat kapot valt…..ja, soms zorgt dat ervoor dat ik toch niet zo gezellig ben. Geduld hebben dat heb ik wel meer gekregen afgelopen jaar. Niet altijd hoor. Het blijft gewoon heel vervelend als je weg moet en je kind op dat moment pas zijn schoenen aan gaat trekken terwijl je het al 3 keer gevraagd hebt. Of als je al halverwege bent naar school en je terug moet omdat je kind iets vergeten is…..ppfff…nee aan mijn geduld kwam ook weleens een einde.

Ik kan dus wel zeggen dat het afgelopen jaar een stuk minder stress vol verlopen is dan de jaren ervoor. Ik moet wel toegeven dat de jongens een stuk groter zijn en het dus allemaal wat makkelijker gaat.

Volgend schooljaar ga ik deze ochtendplanning gewoon doorzetten, hij bevalt prima.

 

 

3 thoughts on “Update: Was het schooljaar zonder ochtend stress!!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge