Nou dit moestuin jaar roep ik nu officieel uit tot mislukt jaar. Hoe goed ik ook begon met alles voor zaaien het wil dit jaar echt niet lukken.

De komkommerplanten heb ik weg gegooid. Ik was er namelijk meer paddenstoelen in aan het kweken dan komkommers. De paddenstoelen werden zelfs groter dan de komkommer plantjes die erin stonden. Ik heb het dus allemaal in de kliko gegooid.

De courgette planten zijn wel goed gegroeid. De eerste bloemen zijn al open gegaan.

Ik heb zelfs al een mini courgette al weet ik niet of die wel goed gaat groeien. Ik heb hem wel bevrucht ( ja knap he als vrouw ๐Ÿ˜‰ ) maar of het voldoende was dat weet ik niet. Bij mij gaan bevruchtingen meestal niet goed ๐Ÿ˜‰

De moestuinbak komt ook niet erg van de grond. De plantjes van de peultjes groeien nog wel maar de rest groeit heel langzaam. De andijvie begint nu eindelijk een beetje op andijvie te lijken maar of ik er ook daadwerkelijk een keertje iets van kan gaan oogsten is de grote vraag.

De wortels doen het wel heel goed. Ik heb er een boog van kippengaas over gemaakt zodat ze beschermd zijn tegen de naakt slakken en tot nu toe gaat dat erg goed.

In een ander gedeelte van de moestuinbak heb ik nu 2 keer sla gezaaid, maar zoals je ziet is er nog geen 1 zaadje daadwerkelijk uitgekomen.

De aardappelen groeien wel goed, ik heb wel het idee dat ze te donker staan want de stelen zijn erg lang. Vorig jaar zijn ze alleen wel verzopen bij mij dus ik heb ze bewust onder het afdak staan.

De tomatenplanten groeien heel langzaam. Zo langzaam is het nog nooit gegaan. Dat word dit jaar dus ook niks.

Het gaat dus niet zo best dit jaar met de moestuintjes, jammer, maar ja…het zijn maar moestuintjes.

Gaat het bij jullie wel beter?

6 thoughts on “Moestuin 2017: eerste bloemen en wat gaat het toch slecht…..”

 1. Wij waren nogal laat en grotendeels beginnelingen. We hebben nu twee makkelijke moestuinbakken. Gemaakt met een tussenpoze van anderhalve week. Ik vind dat het best goed gaat. De bosuitjes en doperwten zijn een mislukking. Het ene kwam niet op, het andere groeide niet goed. Voor de kropsla was het vast te warm, er kwam maar een plantje op. De pluksla is per vak verschillend maar heeft de groei nu goed te pakken. Verder gaat snijbiet, sperzieboontjes, radijsjes, basilicum, goudsbloemen, afrikaantjes goed. De courgetteplanten had ik zelf voorgezaaid en staan en prima bij. Ik moet wel veel water geven. Omdat wij wat aan de late kant zijn was er minder keuze om te zaaien. Dus over op een andere strategie. Bosuitjes gekocht (vorige week voordelig bij aldi). De onderkant eraf gesneden en gepoot in de bak. Tricolore sla gekocht (sla met kluit) en uit elkaar gehaald en in de bak. Gaat deels goed. Van de eerste krop waren twee kropjes niet helemaal vers genoeg geweest. De peterselie die ik kocht had nog kleine worteltjes en die heb ik op water verder laten wortelen en staan nu in de bak. Nu staat er nog een kontje bleekselderij op een laagje water. Een uitgelopen ui in de grond. Met prei (als ie in de aanbieding is) ga ik het ook proberen. Ik zet regelmatig tuinstoelen bij de groentes om tegen de ergste zonnestralen te beschermen.
  Gelukkig niet zoveel slakken, maar wel luizen. Die wrijf ik stuk op de bladeren en wrijf ook op andere bladeren zodat er een ‘lijklucht’ op komt en luizen zoveel mogelijk wegblijven. Dit lijkt te helpen.
  De rode bessenoogst gaat ook goed. Maar ik ben twee maal daags druk met water geven en de courgettes die ik afgelopen weekend verplaatst heb, krijgen drie keer water.

 2. De rode koolrabi’s al verwerkt, heerlijk! Gele en groene courgettes al gegeten en ze blijven komen! Al 3 1/2 kilo aardbeien geplukt en er zit nog meer aan. Uien, prei en aardappels en sperciebonen doen het goed, geen last (klopt af) van coloradokevers. De zoete aardappelplant, dit jaar voor het eerst , ziet er ook goed uit evenals de tomatenplanten! Helaas, de knoflookplanten gaan ter ziele, geen idee wat er mis is gegaan. De pompoenplant had opstartproblemen maar nu gaat het goed. Pluksla, veldsla en rucola al voor de tweede keer uitgezaaid en komt alweer op. Zo kunnen we de hele zomer sla en salades eten!

 3. De moestuintjes van ah doen het bij mij helemaal niet.
  Ik heb dat al snel gezien. Er is groot verschil tussen biologische zaadjes en ah zaadjes. Ik zaai ook in bakken. En heb al flink andijvie aardappelen en sla geoogst. Alle ah zaadjes heb ik sppart gezaaid en ze zijn nog geen 5 cm. Ze gaan ook mijn compostbak niet in.

 4. Ik heb weliswaar niet een รฉchte moestuin, maar bij mij groeien de tomatenplanten – die in een plantenbak staan – als kool (wel zaadjes uit de winkel, niet die van AH) en mijn pompoen – ook in een plantenbak – begint ook te bloeien. Daar zitten wel 10 knoppen in, maar het is afwachten of dat ook echte pompoenen worden. Verder heb ik de lente-uitjes terug geplant waar ik de kontjes van had bewaard en die groeien nu ook best. En mijn aardappelen – gewoon in de tuin tussen de andere planten – doen het enorm goed, maar daar doe ik niets speciaals aan.

  Ik moet er wel bij zeggen dat ik ze veel water geef en dat ze ook af en toe een flinke scheut koeiestront krijgen (gewoon de mest in water oplossen). Ik denk dat ze dat wel erg lekker vinden.
  Succes maar. Wie weet komt het nog goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge