Je zit lekker op je bank een beetje te bing-watchen naar netflix als de telefoon gaat. Je krijgt visite en wel binnen een half uur! ( of nog erger 20 minuten) Je woonkamer is 1 grote chaos, het is er vies en een grote schoonmaak zit er niet meer in.

De oplossing: SPEED CLEANING!

Super snel opruimen en schoon maken om zo je visite met een gerust hart te kunnen ontvangen.

Hier mijn lijstje zodat je dat zeker gaat halen vanaf de eerste seconden tot de laatste minuut!

1-5 sec: Verander je mind-set. Denk niet in problemen maar in oplossingen. Je moet nu opruimen en schoonmaken dus aan het werk. Ga niet zeuren over alles dat je moet gaan doen maar steek die handen uit de mouwen. Niet denken maar DOEN! Ga vooral niet ruzie maken met je huisgenoot maar begin! En wat het belangrijkste is. DOE HET SNEL!!!!!!

Tip: Zet snelle muziek op als je die snel op kunt zetten. Moet je eerst een cd zoeken, youtube opstarten of je laptop opstarten doe het dan niet. Het kost je dan teveel tijd. Wat je absoluut niet moet doen is de tv aanzetten. Tv’s zorgen ervoor dat je afgeleid wordt en dat kunnen we nu niet gebruiken. 

5 sec-2 min: Gooi ramen en deuren open, ook als het vriest. Frisse lucht zorgt voor een schoon ruikend huis ( behalve als het buiten niet fris ruikt natuurlijk 😉 laat ze dan vooral dicht) Zet je achterdeur, voordeur, tussendeur, slaapkamerdeur, badkamerdeur…..elke andere deur open en open alle ramen in je huis. Laat het lekker tochten. Zet wel je verwarming uit 😉 we blijven natuurlijk wel energie besparen.

Tip: Is het buiten 32 graden en binnen lekker 24 houd de ramen en deuren dan gesloten.  

2 min – 5 min: Verwijder vieze luchtjes uit je woonkamer en gang. Schep de drollen uit de kattenbak, gooi vieze kussens of dekens van de hond in de wasmand, verwijder stinkende oude bloemen uit je vaas,  schraap je borden en tafel schoon en gooi het allemaal in de vuilniszak die je daarna weggooit. Doe een schone vuilniszak in je vuilnisbak. Doe schoonmaakmiddel in je toiletpot. Een schone wc is heel belangrijk.

5 min – 10 min: Ruim vliegensvlug je vaatwasser uit of in. Ga snel afwassen, zorg ervoor dat afwas weg is. Teveel afwas en geen afwasmachine? Pak een tas of bak en doe daar je afgespoelde afwas in en zet dat in je keukenkastje. Is je keukenkastje te vol doe het dan in een andere kast. Zijn je andere kasten ook te vol…..dan moet je echt gaan opruimen en weggooien en nog liever minimaliseren ;-). Maar nu niet. Nu moet je ervoor zorgen dat je aanrecht leeg is. Een leeg aanrecht zorgt voor rust en je keuken ziet er meteen schoon uit. Kun je die tas of bak met vuile vaat niet in je woonkamer kwijt zet hem dan als laatste redmiddel in een andere kamer.

10 min – 13 min: Pak een bak of tas en gooi daar alles in dat niet in je woonkamer hoort. Was, haarspeldjes, elastiekjes, boeken, sokken, papiertjes, snoertjes, speelgoed, gooi alles in die bak of tas. Zet na die 3 minuten de bak of tas in een kast of op een slaapkamer. Zorg ervoor dat je salontafel, eettafel, en tv kast helemaal vrij zijn van spullen die er niet op horen te liggen. Een leeg blad maakt sneller schoon en ziet er opgeruimd en netjes uit.

13 min – 16 min: Poetsen. Vul je gootsteen met een lekker sopje en pak een schone vaatdoek. Maak alle grote lege vlakken schoon zoals je eettafel, salontafel, aanrechtblad, tv meubel, andere kastjes. ga op het laatst met het doekje over de wc bril en pot en maak hem schoon met de borstel.

16 min – 20 min: Stofzuigen: Een woonkamer zonder haren, kruimels of stofvlokken is schoon. Ga dus aan de slag met de stofzuiger en doe dat vooral heel erg snel. Zuig snel onder je eettafel en salontafel en neem verder ook alle zichtbare plekken mee. Vergeet je wc en gang niet. Haal de stofzuiger ook snel over je bank. Een bank zonder kruimels en haren zit een stuk lekkerder. Onder je bank, in alle hoekjes, onder de kastjes daar heb je nu geen tijd voor. Als het voor het oog schoon is, is het goed.

20 min: Ruim supersnel al je schoonmaak spullen op en doe de ramen en deuren weer dicht. Als het te koud is in huis doe je de verwarming weer aan.

Heb je nog wat langer de tijd kun je ook nog deze dingen doen:

Stofzuig grondig je bank: Haal alle kussens eraf en stofzuig je bank grondig. Het duurt maar 3 minuten langer maar zorgt ervoor dat het een stuk schoner oogt. Je kunt meteen de kussens even opkloppen en netjes neerzetten.

Maak stapels: Ik heb zelf een hekel aan stapels want stapels zorgen weer voor meer stapels. Maar als je overal losse boeken, papieren, kranten of post hebt liggen dan zorgt een net stapeltje ervoor dat het een stuk opgeruimder oogt.

Ruim de bak/tas met spullen op die je eerder verzamelt hebt: Je kunt spullen wel verstoppen maar opruimen of weggooien is natuurlijk beter. Heb je dus wat tijd over dan kun je snel die spullen op de juiste plaatst zetten/leggen. Doe dit wel alleen als het echt de tijd ervoor hebt.

Dweilen: Een plakkerige vlekkerige vloer ziet er niet lekker uit. Heb je dus wat tijd over kun je even dweilen. Het nadeel hiervan is dat je niet aan de slag kunt in je woonkamer omdat je vloer nog moet drogen. Doe het dus alleen op het laatst als je woonkamer er al opgeruimd en schoon uitziet en je zeker weer dat hij ook op tijd droog is voordat de visite er is.

Veel succes met schoonmaken! En denk eraan, niet denken maar DOEN!

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Speed cleaning: In 20 minuten je woonkamer schoon!”

 1. Ik zag de titel en moest gelijk even lezen wat de tips waren! Want om op dit gebied tijd te besparen vind ik erg fijn. Die van die zakken vind ik wel een grappige oplossing. En dan bennje denk ik blij als de visite er is ommsamen op die schone bank neer te ploffen. Meestal haal ik er ook even snel de stofzuiger doorheen, en een lapje over de tafels voordat er iemand komt. Dat vind ik een prettig idee.
  Lisette onlangs geplaatst…Kraamcadeaus Part 2 # KledingMy Profile

 2. Hier gaar het anders..
  Wc schoon ( bleek borstel en doekje) als het niet al is gedaan.
  Rommel ( vrij weinig want ik ruim voortdurend op, nu mijn koffiemok, een bord van het brood en het boek dat ik straks naar de bieb breng) Wegbergen.
  Vaat in de vaatwasser, mits aanwezig.
  Stofzuiger in de rondte, tenzij al gebeurd die dag.
  Natte doek over vensterbanken kasten en salon tafels, behalve op dinsdag, donderdag en zaterdag/zondag.
  Zet koffie, kook water, gooi koekjes op een bord.
  Doe de cv aan(16 graden is niet algemeen geaccepteerd).

  Ik poets elke week een keer heel goed en dan om de dag even vlot. Elke dag is het aanrecht leeg, de volle vuilnisbak geleegd, de vaat in de vaatwasser gezet en de wc en tafel worden gelapt. Spontaan bezoek komt zelden in een ontplofte vuilnisbelt terecht, en dan nog is het waarschijnlijk een kast die ik leeg heb gemaakt om de binnenkant schoon te maken en te schiften( in 3 minuten schuif ik het er terug in).

  Ik snap die schoonmaakpaniek niet zo. Alsof je je bezoek niet kunt ontvangen zoals je leeft. Ons bezoek belt zelden vooraf, meestal komen ze door de achterdeur binnenlooen, door de bijkeuken.

 3. Oh, ik snap het helemaal. Ik voelde me heel ongelukkig als ik in (vroeger) bezoek kreeg, want mijn flatje/ huis was vaak wel een ontploffing waar ik 1x per week orde in aanbracht. Ik stond ook algemeen bekend als “de sloddervos”.
  Maar nu: geinspireerd door diverse blogs en voortschrijdend inzicht is mijn huis zeker geen toonzaal, maar wel altijd klaar om onverwacht bezoek te ontvangen. Beetje zoals Petra het beschrijft. Mijn vader keek op de laatste verjaardag rond en noemde het zelfs een beetje “steriel”. Haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge